AMD TAM Maribor » Voznik začetnik

Voznik začetnik

Z opravljeno šolo vožnje ste si pridobili tudi vozniški izpit in postali voznik začetnik. Čestitamo!

Vseeno pa vas v šoli vožnje ne morejo naučiti reakcij na vse nevarnosti, ki na vas prežijo v vsakdanjem prometu. Zato vas vabimo, da ste udeležite Programa dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. Prijave zbiramo v pisarni Društva AMD TAM Maribor v sodelovanju z AMZS Centrom varne vožnje Vransko.

Naši kontakti 040 888 061 ali amd.tam.maribor@siol.net

Program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov ni enak navadnemu tečaju varne vožnje, temveč je prilagojen novim voznikom in namenjen spoznavanju kritičnih situacij v nadzorovanem in varnem okolju, kjer se lahko naučite pravilnih odzivov in ukrepov, še preden boste s tem soočeni v vsakdanjem prometu.

Na usposabljanje morate poleg veljavnega vozniškega izpita prinesti tudi karton voznika začetnika.

Vozniku začetniku se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo do dopolnjenega 21. leta starosti oziroma za dve leti po prvi pridobitvi vozniškega dovoljenja. Vozniško dovoljenje se vozniku začetniku podaljša, ko opravi program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in predloži potrdilo o opravljenem dodatnem usposabljanju. Z udeležbo na programu dodatnega usposabljanja lahko voznik začetnik prične, ko od pridobitve dovoljenja minejo najmanj štirje meseci.

Potek programa dodatnega usposabljanja voznika začetnika

Usposabljanje se izvaja v skupinah do 12 oseb in se izvede v enem dnevu. Traja 10 pedagoških (šolskih) ur.

Deli se na:

• teoretični del (1 pedagoška ura): Razprava o izkušnjah udeležencev in motivih za vožnjo, predstavitev tehnik zaviranja v sili, možnih reakcij vozila pri vožnji skozi ovinek, tehničnih osnov in delovanja fizikalnih zakonitosti vožnje ter predstavitev pravilnega upravljanja vozila in varnostnih naprav v vozilu.
  • praktični del (6 pedagoških ur): Poteka na poligonu, udeleženci pa se ga udeležite z lastnimi vozili. Obsega več praktičnih vaj, udeleženci pa ste s prenosno radijsko postajo v stalni zvezi z inštruktorjem. Vsako vajo inštruktor razloži in tudi pokaže s svojim vozilom. Udeleženci mu nato sledite drug za drugim, inštruktor pa spremlja vsak vaš gib in vam sproti daje navodila za izboljšanje vašega odziva na nastalo situacijo. Po izvedbi vsake vaje se udeleženci z inštruktorjem pogovorite o pridobljenih spoznanjih.
  • skupinska delavnica (3 pedagoške ure): Na skupinski delavnici o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa, se udeleženci seznanite z razlogi in posledicami nesreč ter s tveganji pri vožnji.

V kolikor nimate svojega vozila, lahko vozilo najamete tudi na AMZS Centru varne vožnje. Cena najema znaša 49,00 EUR. Eno vozilo si lahko delita dve osebi, v tem primeru znaša cena najema 28,00 EUR na osebo.

V kolikor imate dodatna vprašanja bomo na njih z veseljem odgovorili. Pokličite nas na 040 888 061 ali nam pišite na amd.tam.maribor@siol.net

Želimo vam obilo varno prevoženih kilometrov.

Kolektiv Šole vožnje AMD TAM MARIBOR

Komentiranje zaprto