AMD TAM Maribor » Voznik začetnik

Voznik začetnik

Z opravljeno šolo vožnje ste si pridobili tudi vozniški izpit in postali voznik začetnik. Čestitamo!

Vseeno pa vas v šoli vožnje ne morejo naučiti reakcij na vse nevarnosti, ki na vas prežijo v vsakdanjem prometu. Zato vas vabimo, da doživite program na najsodobnejšem poligonu varne vožnje na Vranskem.

Prijave zbiramo v pisarni Društva AMD TAM Maribor. Pokličite nas na: 040 888 061 ali nam pišite na: amd.tam.maribor@siol.net

Zakaj na program v AMZS Center varne vožnje na Vranskem?

• ponujamo vam ogromno uporabnih nasvetov in smernic za lažje razumevanje tveganj, ki na nas prežijo v vsakdanjem prometu
  • čaka vas ekipa priznanih inštruktorjev varne vožnje s številnimi izkušnjami
  • doživeli boste simulacijo kritičnih situacij v varnem okolju
  • čaka vas brezplačno kosilo, če ob udeležbi na programu skleneš AMZS članstvo Start

Program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov ni enak navadnemu tečaju varne vožnje, temveč je prilagojen novim voznikom in namenjen spoznavanju kritičnih situacij v nadzorovanem in varnem okolju, kjer se lahko naučite pravilnih odzivov in ukrepov, še preden boste s tem soočeni v vsakdanjem prometu.

Na usposabljanje morate poleg veljavnega vozniškega izpita prinesti tudi karton voznika začetnika.

Vozniku začetniku se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo do dopolnjenega 21. leta starosti oziroma za dve leti po prvi pridobitvi vozniškega dovoljenja. Vozniško dovoljenje se vozniku začetniku podaljša, ko opravi program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in predloži potrdilo o opravljenem dodatnem usposabljanju. Z udeležbo na programu dodatnega usposabljanja lahko voznik začetnik prične, ko od pridobitve dovoljenja mine najmanj šest mesecev.

Voznik začetnik – avtomobilist

Usposabljanje se izvaja v skupinah do 12 oseb in se izvede v enem dnevu. Traja 10 pedagoških (šolskih) ur.

Deli se na:

• teoretični del (1 pedagoška ura): razprava o izkušnjah udeležencev in motivih za vožnjo, predstavitev tehnik zaviranja v sili, možnih reakcij avtomobila pri vožnji skozi ovinek, tehnične osnove in delovanje fizikalnih zakonitosti vožnje ter predstavitev pravilnega upravljanja avtomobila in varnostnih naprav v avtomobilu
  • praktični del (6 pedagoških ur): poteka na poligonu, udeleženci pa se ga udeležite z lastnimi avtomobili. Obsega več praktičnih vaj, udeleženci pa ste s prenosno radijsko postajo v stalni zvezi z inštruktorjem. Vsako vajo inštruktor razloži in tudi pokaže s svojim avtomobilom. Udeleženci mu nato sledite drug za drugim, inštruktor pa spremlja vsak vaš gib in vam sproti daje navodila za izboljšanje vašega odziva na nastalo situacijo. Po izvedbi vsake vaje se udeleženci z inštruktorjem pogovorite o pridobljenih spoznanjih.
  • skupinska delavnica (3 pedagoške ure): na skupinski delavnici o varnosti v cestnem prometu in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu se vozniki seznanite z razlogi in posledicami nesreč ter s tveganji pri vožnji.

Cena programa Avtomobilist – VOZNIK ZAČETNIK je zakonsko določena in znaša 125,00 EUR.

V kolikor nimate svojega vozila, lahko vozilo najamete tudi v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Cena najema znaša 70,00 EUR. Eno vozilo si lahko delita dve osebi, v tem primeru znaša cena najema 40,00 EUR na osebo.

Voznik začetnik – motorist

Z opravljeno šolo vožnje ste pridobili vozniški izpit za A2 ali A kategorijo in tako postali motorist začetnik. Čestitamo! Zdaj pa se pripravite na vožnjo svojega življenja.

Opomba: Velja samo za motoriste, ki ste prvič opravili vozniško dovoljenje za A2 ali A kategorijo oz. nadgradili iz kategorije A2 v A po datumu 12. 1. 2017!

Program usposabljanja voznikov začetnikov ni enak običajnemu programu varne vožnje temveč je prilagojen novim motoristom in namenjen spoznavanju kritičnih situacij v nadzorovanem in varnem okolju. Tukaj se lahko naučite pravilnih odzivov in ukrepov, še preden boste s tem soočeni v vsakdanjem prometu.

Priporočamo, da se programa udeležite z motorjem, ki ga sicer največ vozite. Na Centru varne vožnje na Vranskem je možen najem motorja, kar morate sporočiti najmanj 5 dni pred terminom. Najem vozila stane 100,00 EUR. Ne pozabite, da morate priti na Program v polni motoristični opremi! Tisti, ki je nimate, si jo lahko izposodite. Omejeno število opreme bo možno najeti, za kar se je potrebno dogovoriti vsaj 5 dni pred terminom.

Cena programa Motorist – VOZNIK ZAČETNIK je zakonsko določena in znaša 125,00 EUR.

Komentiranje zaprto